čtvrtek, září 08, 2011

Příprava kvasu - základní zásady


Vzhledem k častým dotazům a také chybám při přípravě kvasů uvádíme hlavní zásady správného kvašení (detailní návod naleznete na hlavní stránce naší palírny zde.)

1.ovoce musí být co nejvíc vyzrálé, zbavené třapin a listů a nesmí být plesnivé nebo nahnilé

2.ovoce je nutno dobře rozmělnit - tj nadrtit nebo vymoštovat. U peckovin při mačkání nerozbít pecky.

3.kvasit v plastových sudech zakrytých igelitem s gumou (viz obrázek). Při kvašení vzniká CO2, který kvas chrání před zooctovatěním. Není proto možné sud zašroubovat. Pokud je CO2 příliš, tak si "ofoukne" kolem gumy. V průběhu kvašení co nejméně sud odkrývat a kvas nemíchat. Tento jednoduchý způsob nahradí kvasnou zátku.

4.nejlépe kvasit v nižších teplotách (ideálně cca 15 stupňů) a nenechat kvas přestárnout. Hrušky, jablka jsou vykvašeny cca za 1,5 měsíce. Švestky cca 2 měsíce.