sobota, září 10, 2011

Nechte si u nás vyzrát pálenku v dubových sudech


Vzhledem k vysoké poptávce po pravém „Calvadosu“ (tj. zrajícím v dubovém sudu), nabízíme našim zákazníkům možnost "pronajmout" si místo v našem dubovém sudu a tím z klasické jablečné pálenky získat vysoce ceněný destilát s typickou vůní, chutí a barvou po dubovém dřevu a to za zlomek ceny v maloobchodě. Pravý Calvados se může plně měřit s těmi nejlepšími koňaky.

Zákazník, který bude mít o pravý „Calvados“ zájem, si u nás nechá část pálenky vyzrát v dubových sudech a ke konci pěstitelské sezony (tj. duben-květen) si dojede pro hotový produkt. Příplatek za dozrávání v sudech činí 100 kč za 1 l pálenky.

Při procesu zrání pálenky dochází k prodýchávání dřevěnými stěnami. Ze dřeva se vlivem alkoholu uvolňují aromatické a chuťové látky a barva dřeva. Současně probíhá i esterifikace, kdy z organických kyselin a alkoholů vznikají další vonné látky – estery.

Zrání destilátu v soudku je dlouhodobější proces, během kterého dochází vlivem prodýchávání stěnami soudku k částečnému úbytku lihovitosti a objemu uloženého destilátu – tzv. „daň andělům“.

Úbytek lihovitosti činí cca 4% za dobu zrání.
Úbytek objemu zatím nezapočítáváme.

Pokud tedy zákazník bude mít o tuto službu zájem, nahlásí při dodání ovoce, jaké množství destilátu si nechá takto dozrát.

Přejeme příjemné zážitky u degustace „Calvadosu“.